Силистра е домакин на Международния екологичен форум “Сребърна 2016”
Силистра е домакин на Международния екологичен форум “Сребърна 2016” / Областна администрация - Силистра

За двадесет и пети път, от 3 юни до 5 юни, Силистра е домакин на международния екологичен форум "Сребърна 2016". В тазгодишното юбилейно издание на проявата, който е включен в Националната програма за отбелязване на 60-годишнината от присъединяването на България към ЮНЕСКО, участват над 600 деца и младежи от пет държави /България, Русия, Украйна, Сърбия и Румъния/.

Двадесет и осем пък са проектите, които ще се състезават в Националния екологичен конкурс "Земята наш дом" за литературни творби, приложно и изобразително изкуство, посветен на "Световния ден на околната среда" - 5 юни и "Зелената седмица".

Според регламента на форума, проектите са разработени в пет тематични области:Проблеми на чистотата на водите, въздуха и почвите и мерки за тяхното опазване; Битови и промишлени отпадъци – екологични проблеми, съхранение и преработка; Енергийни източници – видове: екологични проблеми, възможности и перспективи за развитие на алтернативни енергийни източници;Човекът и неговата жизнена среда и Биологично разнообразие – състояние и опазване.

Участниците са ученици от 5 до 12 клас, от страната и чужбина, които проявяват интерес към екологията, живата и нежива природа и имат конкретен принос в нейното изучаване и опазване. Участието е индивидуално или колективно в екип от класове, клубове, школи, групи по интереси.

Съпътстващи прояви на форума, който се провежда под егидата на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, са Националния конкурс "Земята - наш дом" за рисунка и приложно изкуство в две тематични направления: Природните чудеса на България и Земята – наш дом, както и Национален конкурс за литературни творби, също с две направления:"Природните чудеса на България " и "Земята – наш дом".

По време на официалното откриване на форума днес, бяха обявени и победителите в Националните конкурси на РИОСВ Русе, посветени на 60-годишнината от българското членство в Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура – ЮНЕСКО. Участниците са от Русе, Силистра, Разград, Исперих, Велико Търново и София.