Изложба на Шуменски университет
Изложба на Шуменски университет / Дарик Добрич
20 студенти и 11 преподаватели от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ се представят с над 60 творби в Художествена галерия Добрич. Студентите са от специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство, а преподавателите – от катедра „Визуални изкуства“. Показани са творби от жанровете живопис, графика, обекти, видеоарт, фотография, дизайн.

Изложба на Шуменски университет
Дарик Добрич

 
На откриването тази вечер в 18.00 ч. ще присъстват двама професори – Валери Чакалов и Димитър Чолаков. Те разказаха, че катедрата „Визуални изкуства“ в учебното заведение е сравнително млада – на 23 години, но разполага с ремонтирани модерни ателиета и развива една от най-активните дейности. По европейската програма „Еразъм“ студенти посещават учебни заведения, лекции и курсове в други държави – Сърбия, Русия, Турция и др. Поддържат се активни контакти с колеги – художници и с галеристи в чужбина – галерия  "Ion Nicodim" Констанца (Румъния), галерия UNArte, Букурещ (Румъния), музей „Анна Ахматова“ СанктПетербург (Русия), “Център за графично изкуство „Белград (Сърбия) и галерия на Ялова университет (Турция). През последните години изложби на студенти и педагози са реализирани там, както и у нас – в Шумен, Габрово, Велико Търново, Разград, Търговище. Стараем се да разберем какво вълнува младите хора и да отговорим на техните творчески търсения, а не да им налагаме формите на утвърдени специалности и обучение, отбелязаха професорите.

Изложба на Шуменски университет
Дарик Добрич


Изложбата в Добрич има качествата да бъде представителна на специалността. Голяма част от показаните произведения са създадени през настоящата академична година, много са лауреати на международни и национални отличия за изкуство. Проф. Чакалов отбеляза, че умишлено не е посочено кои творби са на педагози, защото в залата всички са равни и титлите нямат значение – важен е трудът и показаното. Все пак сред участниците – преподаватели са проф. Благомир Папазов, доц. Димитър Балкански, доц Слава Тодорова, д-р Таня Йорданова, д-р Мария Здравкова, д-р Светозар Чилингиров, Виктор Петков, Румен Богданов и др.
 
Изложбата ще продължи до 18 май.

Изложба на Шуменски университет
Дарик Добрич