Изложба от Националната художествена галерия гостува в Добрич
Изложба от Националната художествена галерия гостува в Добрич / Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Изложба от Националната художествена галерия гостува в Добрич
75097
Изложба от Националната художествена галерия гостува в Добрич
  • Изложба от Националната художествена галерия гостува в Добрич

Изложба с платна от фонда на Националния музей на българското изобразително изкуство гостува в добричката Художествена галерия. Тя е подредена на втория етаж на културния институт и още с откриването си привлече огромен интерес. Представени са христоматийни портрети и пейзажи на майстори като Цено Тодоров, Никола Танев, Васил Стоилов, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Бенчо Обрешков, Жорж Папазов и други класици на българската живопис.

Всички участващи автори са следвали или специализирали в Париж в периода 1881 - 1944 година. Подборът е направен от куратора Доротея Соколова. Включени са платна, рисувани скоро след пребиваването на българските художници във френската столица. Директорът на галерията в Добрич Евелина Ханджиева съобщи, че колекцията се показва за първи път и подчерта, че кипежът, на който се радва Париж като столица на изкуството в началото на 20-ти век, се усеща прекрасно в платната, подредени в галерията.

Сред произведенията има и два пейзажа на Никола Танев, известен с майсторското пресъздаване на светлина и сянка. Художникът има емоционална връзка с Добруджа. През септември 1940 г. той решава да прекоси с българската войска бившата граница с Румъния и да влезе във вече присъединената Южна Добруджа. Прави го с личната си кола и се среща с вихъра от страсти на новоосвободените добруджанци, които не спали по две денонощия се стичат от всички краища на региона да посрещнат войниците. Той е изложил видяното в книгата си "Спомени". Вълнуващ момент от нея прочете при откриването на изложбата в Добрич Евелина Ханджиева.

Колекцията "Български художници следвали и специализирали в Париж (1881-1944)" ще остане в Художествената галерия един месец. Чуйте в аудиото какво разказа за нея Евелина Ханджиева.

На откриването присъства и служебният премиер, който бе гост на Празника на Добрич.