Ще въвеждат безхартиени заседания в Общинския съвет на Добрич
Ще въвеждат безхартиени заседания в Общинския съвет на Добрич / Дарик Добрич

Система за безхартиени заседания беше демонстрирана на последното заседание на Общинския съвет в Добрич. При въвеждането на такава система съветници ще работят с преносими компютри или таблети, а времето и необходимите ресурси за подготовка на една сесия ще намаляват.  Процесът на гласуване ще става директно от преносимите устройства, а преброяването на гласовете ще бъде автоматизирано. Системата може да следи редът на изказалите се общински съветници, включително репликите и дупликите, времето за изказване на всеки общински съветник и на отделните партийни групи.

Интегрираната система обхваща всички процеси по подготовката, провеждането, отчитането и архивирането на заседанията на постоянните комисии и на сесиите на общинските съветници. Достъп до информацията могат да имат журналисти и граждани.

Системата е разработена от фирма "Контракс" и вече се ползва от няколко големи и малки общини, между които Бургас, Варна, Пловдив, Казанлък, Кюстендил, Ихтиман Панагюрище.

Офертата за внедряване на системата в Добрич е за 24600 лева, като отделно се предлага и доставка на таблети, на единична цена от 183 лева, съобщи председателят на Общинския съвет Иво Пенчев. Целият разход ще бъде около 30 000 лева, тъй като за нуждите на Общинския съвет са необходими около 45 таблета.

Сега само за размножаване на материалите на общинските съветници на хартиен носител се плаща по 7400 лева на година. Това означава, че за 4 години от реализираната икономия системата може да се изплати, посочи Пенчев.

"Ние сме в 21 век и трябва да се развиваме според новите технологии, а също да мислим за опазване на природата. С такива мотиви започнахме да разсъждаваме в тази посока и да събираме оферти", допълни председателят на Общинския съвет.

Миналата година от издръжката на местния парламент е реализирана икономия  в размер на 37000 лева, но въпреки това засега не смея да натоваря бюджета с този допълнителен разход, коментира Пенчев. Той обаче се надява на добро изпълнение на програмата за приходи в общинската хазна, което да позволи внедряване на системата по-късно в рамките на тази година.