Ще ремонтират  6 стратегически пътни отсечки в Добрич
Ще ремонтират 6 стратегически пътни отсечки в Добрич / netinfo

Кметът на Добрич Детелина Николова подписа  два нови договора на обща стойност близо 5 милиона и 300 хиляди лв. Договорите са за проекти, разработени от община  Добрич и одобрени за финансиране по Оперативните програми "Регионално развитие" и "Развитие на човешките ресурси".

Първият проект "Рехабилитация и реконструкция на общински пътища на територията на Община Добрич - град" е на стойност 5 милиона лева. Финансирането е 100% безвъзмездно  по Оперативна програма "Регионално развитие".
Със средствата ще бъдат ремонтирани 6 стратегически пътни отсечки, извън регулация, които се намират на входа и изхода на града. Предвидени за ремонт са 440 м  от пътя  Варна - Добрич /участък от бул. "25 септември"/,  отклонението до Гробищния парк, отклонението до Лесопарк "Дъбовете".  Ще бъдат ремонтирани още 1 540 м от бул. "3 - ти март"/участъка от Сервиз ХИЛТИ до кръговото колело/,  1 000 м от пътя до бившия военно-ремонтен завод "Хан Аспарух ", както и отсечката от бул.  "Добруджа" до околовръстен път /вторични суровини/.
Общата дължина на ремонтираните пътища ще бъде 7 380 метра. Проектът ще продължи две години и ще осигури надежден транспортен достъп до съществуващи и нови индустриални зони и жилищни територии.

Вторият договор е за проект "Моето училище - моят интересен свят" и е на стойност 367 хиляди лева. Той е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и цели развитие на потенциала на добричките деца в областта на изкуствата, науката и спорта чрез разширяване и обогатяване на извънкласните дейности.

В рамките на проекта 1500 деца от 18-те общински училища напълно безплатно ще могат да се включат в дейностите, за които са осигурени и всички необходими материали и пособия. Проектът ще продължи 11 месеца и ще приключи с публични изяви на децата като концерти, състезания. Партньори на Община Добрич при реализацията на проекта са Общински младежки център "Захари Стоянов", Народно читалище "Йордан Йовков", Тенис клуб "Изида'" и училищата "Климент Охридски", Хуманитарна гимназия, "Димитър Талев", "Йордан Йовков" и "Христо Ботев".