Ще правят поклоннически маршрут По стъпките на Свети Андрей Първозвани
Ще правят поклоннически маршрут По стъпките на Свети Андрей Първозвани / Дарик Добрич - архив

Предложение за създаване на съвместен религиозен маршрут „По стъпките на Свети Андрей Първозвани“, който включва   България, Румъния, Молдова и Украйна, са направили от Сдружение „Еврика”, съобщиха от организацията. Подобно на известния поклоннически маршрут  „Ел Камино“ - Пътят към Сантяго ди Компостела в Испания,  очакванията са за увеличаване броя на туристите и целогодишна заетост на хотелската база в Черноморските курорти.

Идеята е представена на семинар на тема  „Повишаване привлекателността на туризма чрез разработването на нови алтернативни решения за туристически атракции“ в Балчик. Домакин на събитието бе Европейски институт по културен туризъм “ЕВРИКА“. В него взеха участие туроператори и хотелиери от Кишинев - Молдова, община Ефория - Румъния и община Балчик.

Това е първият семинар на българска територия в рамките на проект „Традиция, Оригиналност, Уникалност и Богатство за Иновативна Стратегия на Туризма в Черноморския регион - ТОURIST”, по Съвместна оперативна програма “Черно море” 2007-2013. На семинара присъстваха и кметовете на община Негря, Молдова – Стефан Мангър и  община Ефория – Йоан Овидиу Бръилою. Бяха набелязани конкретни мерки за преодоляване общите слабости при развитието на туризма в трансграничния регион.