Ще градят фотоволтаични централи в община Добричка
Ще градят фотоволтаични централи в община Добричка / снимка: БГНЕС

Инвестиционни намерения за изграждане на две фотоволтаични централи в землището на село Стефаново са депозирани в община Добричка, съобщава сайтът на кметството. И двете ще бъдат с площ от по 2.500 дка. Ще бъдат изграждани от фирмите "Денчев" ЕООД, със седалище в село Плачи дол, и от ЕТ "Теодора - Тодор Тодоров" от Добрич.

Соларна електрическа енергия ще бъде добивана с модули с обща мощност 300 kWр за двете централи. Фотоволтаичната инсталация ще бъде изградена поетапно в две фази, с плътност на застрояване 80% и минимум 20% озеленяване. Панелите ще бъдат монтирани над земната повърхност на метални носещи конструкции под ъгъл от 33 градуса спрямо слънцето. Присъединяването ще се извърши подземно.

Териториите, на които ще се строят централите в землището на Стефаново, не попадат в защитена зона по "Натура 2000" и не се налага екологична оценка на проектите, гласи констатацията на РИОСВ Варна.

От община Добричка информираха, че все още не е ясно кога ще започне изграждането на соларните централи и че това е решение на самите инвеститори. "Ние съдействаме с каквото можем", информира зам.-кметът Тошко Петков.