Ще бъдат възстановени част от кръстовете във Военното гробище
Ще бъдат възстановени част от кръстовете във Военното гробище / Дарик Добрич

Одобрен е за финансиране проект на Регионалния исторически музей в Добрич, насочен към Мемориалния комплекс „Военно гробище”. Проектът NETWORLD е по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав” и е посветен на опазването и популяризирането на културното наследство от Първата световна война. Добричкият музей ще има още девет партньори в инициативата – институции от Словения, Чехия, Унгария, Австрия, Румъния, Хърватия и Словакия, както и Камарата за сътрудничество от Варна.

Бюджетът, предвиден за РИМ-Добрич е 250 хил.лева. Програмата покрива 85% от сумата, а останалите 15% са национално съфинансиране.

60 хил.лева от бюджета ще бъдат насочени към възстановяване на голяма част от кръстовете и оформление на парковото пространство във Военното гробище.

Останалите средства са за т.н.”меки дейности”. Ще бъде създадена онлайн платформа, на която държавите- партньори ще качат информация за паметни места и събития, свързани с Първата световна война. Предвиждат се семинари и обучения на млади хора, издаване на рекламни материали, изработване на мултимедийни приложения, възстановки на събития и боеве, създаване на туристически маршрути.

Предстои да бъде подписан официалният договор по проекта. Организацията ще започне до 1 декември, а същинските дейности – през м.април 2017 година. Ръководител на проекта, който трябва да приключи през 2018 година, е експертът в РИМ Надежда Иванова.

Според правилата на европейските програми средствата трябва да бъдат осигурени предварително, а впоследствие програмата ги възстановява. Музеят ще получи две авансови финансирания от по 40 хил.лв., но те няма да са достатъчни и за остатъка ще се разчита на общината. Зам.-кметът д-р Емилия Баева увери, че община Добрич ще помогне на РИМ.