/ Дарик Добрич
Главният инженер на ВиК е на среща със здравния министър за спешно решаване на проблема с безводието
В България няма лицензирана лаборатория, която да изследва наличието или липсата на активните вещества протиоконазол и фенбуконазол във водата от водопреносната система на квартал „Пастир” в Генерал Тошево, които РЗИ-Добрич изисква.

Общински съвет Генерал Тошево иска незабавно възстановяване на водоподаването в кв. „Пастир“

Това са вещества влезли в мрежата по допълнителен начин, а не от водоизточника и следствие на бързата намеса на ВиК те са измити и в момента ги няма. Това заяви в ефира на Дарик изпълнителният директор на ВиК-Добрич инж.Тодор Гикински. По думите му, водопреносната мрежа на квартала е промита над 50 пъти и няма как и откъде да има наличие на въпросните пестициди в системата. 

От Областна управа търсят решение на кризата с водоподаването в кв. „Пастир“

Дарик припомня, че на 25 април тази година РЗИ-Добрич издаде заповед за временно спиране на водоподаването в квартал „Пастир” в Генерал Тошево, заради замърсяване на водопроводната мрежа с препарати за растителна защита.

От здравната инспекция потвърдиха пред Дарик, че към днешна дата само едно от активните три вещества, открити във водата е под допустимата норма, която е 0,1 микрограм на литър и е посочена в Наредба 9 за качеството на водата за питейно-битови цели.

Районната прокуратура в Генерал Тошево проверява случая със замърсената вода в квартал "Пастир"

„Надяваме се възможно най-скоро от ВиК да предоставят резултати, които да докажат безопасността на питейната вода за населението”, подчерта директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова.

„Пуснали сме писмо до РЗИ, с което ги молим да отменят заповедта за спиране на водоподаването в кв. „Пастир” или да разрешат пускането на водата поне за битови нужди, защото положението е нетърпимо.

Това е прецедент. Не съм съгласен да продължаваме да тормозим жителите на квартала по този начин, още по-малко съм съгласен да се отправят обвинения към ВиК. Нека всички институтции да си поемат отговорността и да ни кажат къде да изследваме тази вода”, коментира ситуацията Тодор Гикински. Той подчерта, че в момента ВиК  понася най-големите загуби, като почти ежедневно промива водопреносната мрежа и няма да калкулира тази вода по сметките на хората. 

Пестициди във водата оставиха на сухо квартал "Пастир" в Генерал Тошево

Гикински разказа още, че направените до момента  изследвания във варненска лаборатория и в „Софийска вода” показват, че водата в кв. „Пастир” е годна за питейно-битови цели. От „Софийска вода” са направили няколко проби на водата, включително и в парижка лаборатория.

„Оказва се, че и там не могат да се произнесат за наличието на подобни вещества, защото те просто липсват” – заяви Гикински. Той призова РЗИ – Добрич да посочи къде да бъдат направени пробите, които изискват, а ВиК ще ги направи за своя сметка. 

Продължава безводието в квартал "Пастир" в Генерал Тошево

„РЗИ трябва да отмени незабавно своята заповед и да ни даде право да пуснем водата на хората. Всички искат да прехвърлят вината на ВиК, а никой не иска да види какви усилия полагаме, за да доставяме вода на хората”, каза водният шеф.

Междувременно днес главният инженер на ВиК-Добрич Павел Павлов се е срещнал в столицата със здравния министър Кирил Ананиев. „Обнадежден съм, че ще бъде намерена възможност за възстановяване на нормалното водоснабдяване на квартал „Пастир”.

От РЗИ-Добрич очакват ВиК да докаже безопасността на водата в квартал "Пастир"

Още този следобед министър Ананиев ще се срещне с главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, за да потърсят решение за отмяна на предписанието на РЗИ – Добрич”, коментира пред  Дарик след срещата си със здравния министър инж. Павлов.

Той разказа още, че е обяснил на министър Ананиев, че няма лаборатория в света, която да е сертифицирана за изследване на въпросните вещества протиоконазол и фенбуконазол,  чиято липса във водата е доказана по безспорен начин, макар и по косвен път. 

По неофициална информация на Дарик кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров днес също е в столицата за среща с премиера Бойко Борисов, на която ще бъде обсъдена ситуацията с безводието в кв.”Пастир”.