вода
вода / вода / вода / ThinkStock/Getty Images
Областният управител Красимир Кирилов проведе работна среща, на която бе обсъдена кризисната ситуация с водоподаването в генералтошевския квартал „Пастир“. На срещата присъстваха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, директорът на „ВиК“ АД Тодор Гикински и инж. Павел Павлов от водното дружество, директорът на Регионална здравна инспекция д-р Светла Ангелова.

Напрежението сред жителите на квартала ескалира и хората настояват по-скоро водоподаването да бъде възстановено, съобщи кметът на общината. Ръководството на „ВиК“ АД увери, че са предприети всички действия за прочистване на водопреносната мрежа. Оттам са изпратили писмо до доц. Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор, в което се представя инцидентът, степента на опасност, предприетите мерки. Изнесена е информация, че са извършени изследвания за допълнителни 17 пестицида, като резултатите са отрицателни и показателите отговарят на санитарно-хигиенните изисквания, разписани в Наредба 9, определяща качеството на водата, предназначена за питейно-битови нужди.

Директорът на РЗИ Добрич д-р Светла Ангелова информира, че от Министерство на здравеопазването и Центърът за обществено здраве са категорични, че все още установените концентрации на химични вещества във водата в кв. "Пастир" не са под изискуемия минимум, за което на „ВиК Добрич“ АД е издадено предписание. Тя припомни, че съгласно Наредба 9 отговорност за качеството на водата носи оператора. От направените до момента изследвания на проби от водата в квартала, от 4 активни вещества, само при едно е установена по-ниска концентрация от максимално допустимата според изискванията, информира д-р Ангелова.

Директорът на РЗИ заяви, че с връчването на предписание, ВиК трябва да вземе нови проби, като водоподаването ще бъде възстановено ако протоколите от лабораторните изследвания докажат годност на водата.

Областният управител Красимир Кирилов заяви, че ще окаже съдействие за максимално бързото разрешаване на проблема.