Шампион по културизъм пак иска смъртна присъда за убийството на жена си
Шампион по културизъм пак иска смъртна присъда за убийството на жена си / © снимка: Petel.bg, архив

Емил Скорчев, който миналата година уби умишлено и по особено мъчителен начин съпругата си Керанка, поиска смъртна присъда от Варненския апелативен съд. На първа инстанция при условията на съкратено съдебно следствие той получи доживотна присъда. След като редуцира с 1/3 наказанието, Варненският окръжен съд му присъди 25 години затвор при първоначален строг режим.

През въззивната инстанция подсъдимият не даде възможност на служебния си защитник да представи аргументите в жалбата му и изнесе емоционална реч.

„Не искам снизхождение, искам смъртна присъда, но и тя ще ми е малко. Всичките ми близки са мъртви по моя вина. Убих съпругата си и кръвта е по моите ръце. Виновен съм пред Бог и пред нея. Не искам милост, а да ми определите смъртна присъда или да ме пратите там, където изпълняват такива“, каза подсъдимият в последните си думи пред съда. Преди това той реагира бурно на пледоариите на обвинението и на адвоката на майката на Керанка, които настояха съдът да потвърди наказанието на Скорчев, както и размера на присъденото обезщетение от 150 000 лева. Реакцията на съдебната охрана обаче предотврати ескалиране на напрежението.

33-годишният Скорчев поиска и пред Окръжния съд смъртна присъда за убийството на съпругата си, което беше извършено на 21 септември миналата година до гробищата в село Тополи. 28-годишната Керанка почина след множество удари с нож.

През последните години животът на семейството е протичал в пълна изолация. Емил, който е шампион по културизъм, и Керанка живеели в добричкото село Поручик Гешаново при бабата на подсъдимия. Старицата починала в началото на 2014 г., но за да продължат да получават пенсията й, която била единствения им източник на доходи, двамата заровили тялото й в мазата и изтеглили 42 000 лева от сметката.

Във фаталния ден съпрузите събрали багажа си, натоварили го в микробус "Нисан" и пристигнали във Варна. На път за Тополи, където трябвало да посетят гроба на бащата на Емил д-р Петър Скорчев, трупаното през последните месеци напрежението между тях ескалирало. Керанка заявила, че желае да прекрати този начин на живот и да напусне съпруга си. Скорчев реагирал със самонараняване по ръцете. Жената избягала от автомобила, но Емил я догонил и започнал да я удря. Продължил побоя, но вече ударите били с нож. Той й нанесъл 12 прободно-прорезни рани по шията, гърдите, корема и ръцете. Един от тях, който попаднал в сънната артерия, се оказал фатален.

Хората, които се опитвали да се притекат на помощ, били отблъсквани от озверелите кучета на Скорчев в колата. Той направил опит да се самоубие, но животът му беше спасен. Според психиатричната и психологична експертиза Емил страда от шизоидно личностно заболяване, следствие от редовния прием на анаболи, стероиди и ефедрин. Той е агресивен и предпочита да разрешава възникнали конфликти с насилие.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.