„Савимекс подарява на добричлии гигантска новогодишна баница
„Савимекс подарява на добричлии гигантска новогодишна баница / Дарик Добрич, Валентина Добринчева, архив

По традиция и тази година „Савимекс" ще дари на жителите на Добрич огромна новогодишна баница. Фирмата за производство на хляб и тестени закуски прави това за 19-ти пореден път.

Приготвянето на кулинарното изделие, което ще бъде дълго 200 метра, започна вчера в 19.00 часа. В месенето и точенето се включиха 11 професионални майстори-баничари под ръководството на главния технолог на предприятието Снежана Иванова. Печенето на баницата ще започне в 9.30 часа и ще продължи около час. За направата на огромното тестено произведение бяха използвани 350 кг. брашно, 150 кг. маргарин, 90 л. олио, 150 кг. краве сирене, 1800 яйца и 12 кг. сол.

Приготвената с любов и желание от ситничарите баница ще бъде разделена на около 4000 парчета и раздадена на добричлии в 12.00 часа на пл."Демокрация". В някои от късовете ще има късметчета за здраве, късмет и плодородие през новата 2011 година, каза пред Дарик Снежана Иванова.

Преди раздаването на баницата организаторите от общината са подготвили празнична програма с участието на духовия оркестър, ПФТС „Добруджа" и ФТА"Добротица".