Председателят на читалище "Мевляна" в Добрич - Гюлхан Вейсел
Председателят на читалище "Мевляна" в Добрич - Гюлхан Вейсел / Дарик Добрич
Читалище „Мевляна” има нов дом в Добрич. Културната институция ползва две стаи в бившето училище „Отец Паисий”, за които плаща наем на община Добрич. Тъй като читалищните прояви са част от културния календар на общината, от „Мевляна” се надяват в близко бъдеще да им бъде разрешено да ползват общинската база безвъзмездно.

Пред Дарик председателят на читалището Гюлхан Вейсел разказа, че вече разполагат с библиотека, създадена изцяло от дарения, която наброява над 3 хиляди книги. 100 нови издания е подарила на читалището и Регионална библиотека „Дора Габе”. Специална част от библиотеката на читалището заемат 28 книги от и за Мевляна Джeлялeддин Pуми - големият пepсийски пoeт, мъдpeц и мистик, чието име носи културната институция.

Само преди дни читалището организира Кръгла маса по проект „Магическата любов на Мевляна”, посветена на 810 години от рождението на Pуми. По този повод добричлии имаха възможност да се запознаят с живота и творчеството на Мевляна и да видят на живо танца „Сема”, представен от единствения Мевлеви дервиш в България – Васил Тосев.
 
„Всеки е добре дошъл в читалище „Мевляна”, което е отворено за различните етноси и култури, не само за турския и татарския етнос. Ние работим за насърчаване на междуетническия културен диалог, а целта ни е да изучим и познаем нравите, обичаите и културните традиции в различните етноси и да ги представим на широката общественост” – подчерта Гюлхан Вейсел.