река Дунав
река Дунав / БГНЕС, архив
С музикално парти DJ Миро Петров ще даде старт от 19:00 часа в Дунавския парк на Силистра на проявите, посветени на Деня на река Дунав. Любителите на соул музиката ще могат да се насладят на близо двучасов концерт на соул изпълнителите  Яна Янова-Катур – вокал,  Джаред Катур – китара,  Пол Бракенс - бас китара, Пиеро Епифания – перкусии.

Концертът „Соул музика край реката“ започва в 19:00 часа на 28 юни  също в Дунавския парк. На връх празника на река Дунав - 29 юни, от 10:00 часа любителите на латино танците ще имат възможност да се включат в танцовата програма „Зумба на брега на Дунав“ с Нели Йорданова, а в 17:00 часа на същия ден започва и концертът „Музика в парка“ с изпълнения  на Градски духов оркестър .

Международният ден на река Дунав се отбелязва  за първи път на 29 юни 1994 г.  На тази дата 13 държави и Европейската комисия подписват международната Конвенция за опазване на река Дунав.

За 15-а поредна година държавите по поречието на реката ще отбележат Международния ден на Дунав, който цели да привлече общественото внимание към значението на реката за регионите и устойчивото използване на водите й.

Като символ на подкрепа в страните по поречието на втората по дължина река в Европа се организират множество фестивали и инициативи за опазването й.