/ dariknews.bg, Деян Герговски
Председателят на Народното събрание Цвета Краянчева ще участва в проявите, посветени на празника на Силистра 14 септември, съобщиха от пресцентъра на парламента.
 
Празничният ден ще започне  в Катедрален храм "Св. първовърховни апостоли Петър и Павел", с Божествена Света литургия и водосвет за здраве и благоденствие, отслужени от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, в съслужение с духовници от епархията.
 
В  зала 12 на Художествената галерия  в 10:30 ч. ще бъде открита изложба скулптура и рисунка на проф. Георги Чапкънов - почетен гражданин на Силистра, а половин час по-късно в зала "Версай" ще се състои тържествено заседание на Общинския съвет.
 
За най-малките жители и гости на града е подаръкът от Драматично-куклен театър- Силистра , който ще представи от 11:00 ч. кукления спектакъл "Работна Мецана" - по Леда Милева.
 
Кулминацията на празничния ден е тържествената церемония на  площад "Свобода", която започва в 19:00 ч.  с поздрав от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов. Приветствие към гражданите и гостите на крайдунавския град ще поднесе и председателят на парламента Цвета Караянчева.
 
За доброто настроение на деца и възрастни  ще се погрижат музикантите от група "5-те сезона и Стефан Диомов". В 20.30 ч. ще бъде представен танцовият спектакъл "Това е България!" на Национален фолклорен ансамбъл "Българе" -  подарък от кмета на града д-р Юлиян Ангелов и проф. д-р Иван Гаврилов - родолюбец, български лекар, отличен за Будител на 2018 г. от община Силистра. Предвижда се тържествената церемония да завърши с празнична заря.