Самодейци от Кюстендил представят сватба
Самодейци от Кюстендил представят сватба / Дияна Боева
С голяма балканска сватба, ритуално представена от фолклорна формация „Партньори“ - Кюстендил, приключи първият ден от форума „Българско наследство“ в Балчик. Младата певица Василия Петрова взриви с изпълнението си публиката.
 
Лука Велчов - почетен председател на Демократичния съюз на българите в Румъния,  сподели, че българите в Букурещ предлагат гостоприемството си на всеки, както и разходка по възрожденските ни места.
 
Доц. Красимира Колева, пропътувала пътя от Запорожието, пожела истинско фестивално преживяване на всички българи от Румъния, Молдова и Украйна. На конференцията „За етнологията на българите“ Галин Георгиев от Етнографския институт в София получи специални благодарности от бесарабските българи заради дългогодишното изследване на техния фолклор. Обсъден бе  въпросът за етнолингвистичните аспекти на говора на сънародниците ни.

Балчик форум наследство
Дияна Боева

Шареното  шествие на танцовите състави премина през главната улица на Белия град. Бяха  положени цветя на ключови паметници в града. Кметът на Балчик Николай Ангелов поздрави участниците и гостите на събитието.  Отслужен бе  и водосвет за здраве и благополучие.
 

Днес фестивалната програма продължи с откриване на изложба  на Българската телеграфна агенция и Министерството на отбраната във фоайето на Община Балчик. Провежда се и фолклорен конкурс  в НЧ „Паисий Хилендарски“.
 
От 18:00 в Заседателната зала на Община Балчик е представянето на сп. „Форум“, издание на Сдружение „Българско наследство“.