/ Дарик Добрич
Румяна Янкова издаде книгата
100912
Румяна Янкова издаде книгата
  • Румяна Янкова издаде книгата
Една нова книга от добричка авторка е вече на бял свят - „Душа на кръстопът” от Румяна Янкова. Книгата излиза с клеймото на издателство „Мартине”, а официалната й премиера ще бъде на Благовещение – 25 март.

Иво Инджев представя в Добрич книгата си „Измамата Сан Стефано. Руско-турската поробителна война”

Сборникът съдържа стихове, разкази, есета и преводи, има и няколко произведения на немски език. По-голямата част от творбите са писани през последните 3-4 години. Почти година авторката обмисля издаването на книгата и селектира произведенията. Била е окуражена и е получила позитивни мнения от приятели и ценители на художественото слово.

Румяна Янкова е позната на добричлии като дългогодишен преподавател по немски език. Тя е родена през 1960 година. Завършила е Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич с немски и английски език, а по-късно – Колежа по туризъм във Варна и ВТУ ”Кирил и Методий”. От 20 години е учител по немски в Езиковата гимназия. Позната е на лингвистите с учебниците и учебните помагала по немски език, които е издавала.

Румяна твори от ученическите си години, но тези първи литературни опити не са запазени. „Тя умее да разказва истории, които докосват читателя със своята откровеност и интимност”, споделя редакторът на книгата Гинка Димова.

Авторката черпи вдъхновение от любовта – към близки и скъпи на сърцето й хора, но и страшно много от природата, от морето и планината. Работи и над роман с работно заглавие „Изпепелена”. Първата премиера в ефир на книгата "Душа на кръстопът" се състоя в Дарик радио. Чуйте интервюто с Румяна Янкова в аудиото.

 „Кръстопътищата на живота са безбройни и различни. Всеки е заставал неведнъж на тях и се е чудел накъде да поеме. Често сме на кръстопът, оплетени в хаоса на чувства, събития, личности. Решенията са трудни. Аз в момента съм на кръстопът и се надявам да взема правилното решение за нов път, по който ще поема......”