Родният дом на Адриана Будевска в Добрич ще бъде изграден в автентичния му вид, обявиха на съвместна пресконференция от Община Добрич и РИМ - Добрич
Родният дом на Адриана Будевска в Добрич ще бъде изграден в автентичния му вид, обявиха на съвместна пресконференция от Община Добрич и РИМ - Добрич / Дарик Добрич
Родната къща на актрисата Адриана Будевска в Добрич ще бъде ремонтирана основно. Сградата, която е в плачевно състояние от години, ще бъде съборена и изградена отново като точно копие на оригинала, съобщиха от РИМ – Добрич. Музеят има подписан договор за реставрацията на къщата с Министерство на културата, откъдето са отпуснали средства в размер на 64 хил.лв. РИМ – Добрич допълнително е осигурил 12 хил.лв., но ремонтните дейности изискват доста по-голям финансов ресурс, така че се очакват дарения от фирми и граждани, уточни директорът на музея Добри Добрев. Изпълнител на дейностите ще е „Реставрация” ЕАД.

Къщата-музей на Адриана Будевска в Добрич е реплика на автентичния роден дом на актрисата, която обаче се е разминавала с оригинала. Тя е изградена през 1976 - 77 г. по повод 100-годишнинаната от рождението на Будевска, чествано през 1978 г., разказа Добри Добрев. Оригиналната къща е строена през 19 в. от кирпич и плетени пръти и в началото на 70-те години на 20 век е била в изключително тежко състояние, допълнително влошено от последвали в годините земетресения и наводнения.

Сегашният проект „Реконструкция по автентични данни и адаптация за творчески дейности на къща – музей „Адриана Будевска” ще бъде точно копие на родния дом на актрисата, изцяло съобразен с оригинала, подчертаха от музея. Строително-ремонтните дейности ще стартират до дни, а крайният срок за приключването на проекта е до 15 ноември тази година.

Предвижда се след приключването на реконструкцията в къщата да бъде изграден учебен музей, като акцентът ще бъде „Литературата в театъра” – изработка на мини декори, рисунки на театрални костюми, правогор, сценична и публична реч и други, разказаха още от музея. Фондът на къщата – музей „Адриана Будевска” в Добрич е изключително богат и включва много лични вещи, театрални костюми, аксесоари, снимки, документи, дневници, тетрадки с ръкописи на голямата актриса. Музейните специалисти предвиждат и гостуващи пътуващи изложби за  Адриана Будевска от фонда на музея, които ще бъдат представени в София, Бургас и други градове на страната.