Разнасят 1,3 милиона бюлетини за евровота по общините в областта
Разнасят 1,3 милиона бюлетини за евровота по общините в областта / netinfo

1,3 милиона бюлетини за вота за европарламент на 7 юни са получени в областната управа. Необходимите количества вече са предоставени на община Добрич. Днес продължава разнасянето им по другите общини, съобщи пред Дарик председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ Мая Димитрова. В деня преди вота общинските служители ще раздадат по график на секционните избирателни комисии /СИК/ изборните документи. 

Ще се гласува с бели бюлетини, на които са изписани имената на политическите партии и коалиции. Срещу всяко от имената от листата има квадратче, в което избирателят може да постави знак за предпочитания от него кандидат. Отметката може да бъде кръгче, „хикс", „чавка". Не е проблем, ако знакът излиза извън границите на квадратчето. 

В пликовете се поставя бюлетина само на една партия или коалиция, в противен случай вотът е невалиден. 

Избирателите задължително трябва да носят документи за самоличност. В закона не е посочено, че в тъмната стаичка не може да се влиза с GSM-апарати, уточни Мая Димитрова.

В областта има сформирани 393 СИК. Изборният ден започва в 6.00 часа и приключва в 19.00 часа. Той може да бъде удължен, ако пред секциите има желаещи да гласуват. При проблеми с избирателните списъци гражданите могат да се обърнат към дежурните служители в общините, областна управа и на дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване" /ГРАО/. Определени са и дежурни прокурори. 

В РИК до момента са постъпили две жалби. Едната е за поставяне на агитационни материали, в които няма предвидените от закона 20% площ с предупреждението, че търговията с гласове е престъпление. Другата касае назначение на членове на СИК.