Намереният край Шабла кокаин
Намереният край Шабла кокаин / Дарик Добрич
169 килограма кокаин с изключително висока чистота, на стойност над 71 милиона лева, са открити в морето край Шабла при обход на екипи на Гранична полиция, бе съобщено на брифинг в Граничното полицейско управление в Каварна.

Дрогата е намерена вчера около 16.30 часа на 20 метра навътре в морето, южно от Фара на Шабла, информира главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.

кокаин Шабла
Дарик Добрич

Пакетите с кокаин са били в 6 сака, овързани с въжета, към всеки сак е имало спасителна жилетка. Наркотикът е открит след сигнал от румънските власти. Както е известно, по крайбрежието на Румъния преди дни бяха открити 1,2 тона кокаин, а после морето изхвърляло отделни пакети по брега.

Създадена е организация, като акцията се провежда под ръководството на Окръжната прокуратура в Добрич. Образувано е досъдебно производство за контрабанда на наркотици в особено големи размери.

Осуетиха трафик на тон кокаин към Варна

Предстоят експертизи на намереното вещество, но румънските власти са казали, че кокаинът е с чистота над 90% и е особено опасен.

Операцията на службите продължава и в момента, хеликоптери на Министерството на отбраната и на Гранична полиция ще облитат района, защото не е ясно дали е намерено цялото количество.

кокаин Шабла
Дарик Добрич

Ще се установява, дали откритият в България кокаин е част от румънската пратка или е бил предназначен специално за българския пазар, както и дали има замесени българи.

Предполага се, че дрогата е част от международен трафик, вероятно от Южна Америка. Полицията апелира, ако граждани намерят съмнителни пакети по брега в района, веднага да сигнализират.