Разкопките на Калиакра тази година започнаха с ценна находка
Разкопките на Калиакра тази година започнаха с ценна находка / община Каварна

Уникален кръст-енколпион с изображение на Богородица бе намерен още първия ден от разкопките на нос Калиакра, съобщават от община Каварна. Находката е открита случайно на място, което не беше планирано за археологически проучвания, каза доц. д-р Бони Петрунова, зам.директор на Националния археологически институт с музей при БАН, под чието ръководство за пореден път се извършват разкопките.

Намереният кръст-енколпион е изключително фина изработка. На него се вижда лицето на Света Богородица, детенцето в ръцете и - т.нар. сцена „Умиление", в която тя е наклонила главата си към бебето Христос и е представена в цял ръст с дълга роба. Около нея в медальони с много силен релеф и портретни изображения са съпровождащите я светци, за които тепърва ще бъде установено кои са. Находката е прекрасно запазена - кръстът-енколпион е цял, с двете части и мястото, където са стояли светите мощи, с частта, за която се е хващала самата огърлица. Той е бил носен на врата, очевидно от висш свещеник, подчерта Бони Петрунова.

Това е един от най-ранните кръстове, откривани досега на нос Калиакра. По начина на изработка и по познатите подобни модели може да се съди, че е един от луксозните и че датира от периода края на 11 век - началото на 13 век. Намираните досега части от кръстове-енколпиони обикновено са били от втората половина на 14 век. Другото, в което археолозите са почти сигурни е, че този кръст е изработка в Киев и тепърва ще проследяват пътя му до нос Калиакра. Предстои да се търсят и допълнителни средства за разкопаване на мястото, на което бе открита уникалната находка, каза още Петрунова.

През последните десет години общо 500 000 лева е дала община Каварна за извършване на археологически проучвания на нос Калиакра. Средствата, отпуснати от Министерството на културата за този период са в размер на 30 000 лева, допълват от общината.