Радари във ветроенергийния парк Свети Никола ще пазят птиците
Радари във ветроенергийния парк Свети Никола ще пазят птиците / netinfo

Радарни системи във ветроенергийния парк “Свети Никола” край Каварна ще предупреждават за приближаващи птичи ята, стана ясно по време на общественото обсъждане в Каварна на ветроенергийния проект на “AES Гео Енерджи”. Проектът предвижда поставянето на 52 турбини в пет села в община Каварна, съобщава БТА.

Експлоатацията на прака няма да окаже съществено влияние върху въздушния коридор Виа Понтика, в който се движат птичите ята, увери Джен Суон - директор околна среда на RSK - компания за консултации в областта на околната среда, здравето и безопасността. Вероятността за смърт при белия щъркел е под 5 на 10 000, а на другите видове мигриращи птици ще е 5 на 10 000, сочи докладът за анализ на риска от стълкновения с птици. Орнитолозите смятат, че птиците, които летят на височина над 200 метра няма да се блъснат във вятърните турбини, а смъртността сред кръжащите на височината на роторите хвъркати ще е незначителна.

За да се намали риска от стълкновение се предвижда по време на миграцията турбините да се изключват, като съответно ще се включва система от радари, която ще следи за приближаващи ята. Изключването на турбините ще става в периода август-септември, когато е потока по Виа Понтика.

Ветроенергийния парк ще е с мощност 200 мегавата, като инвестицията в него е 300 милиона евро. Очаква се годишното производство на ел.енергия да надхвърли 450 гигаватчаса.

Паркът ще бъде оборудван с 52 нови вятърни турбини Vestas V90, всяка от които с капацитет от 3 мегавата. Общата височина до върха на перката 150 метра. Проектът обхваща площ около 60 кв.километра.

Очаква се строителството да започне през октомври тази година, а от февруари 2009-та да бъдат вдигнати турбините.