Пътнически превози поставя фискални апарати в автобусите, няма да вдига цените на билетите
Пътнически превози поставя фискални апарати в автобусите, няма да вдига цените на билетите / Дарик Добрич

Една от най-големите превозвачески фирми в региона „Пътнически превози” започва поставяне на фискални апарати в автобусите си, съобщи управителят на дружеството Валентин Василев. Процесът трябва да приключи до края на месеца. 31 март беше крайният срок, посочен в наредба към Закона за автомобилните превози,
в който всички превозвачи в страната трябваше да монтират фискални устройства в  транспортните средства по междуградските линии, припомни Василев. В последните дни на досегашния парламент обаче депутатите решиха да удължат срока до края на 2013 година.
Решението на парламента беше изненадващо за фирми като нашата, които в изпълнение на закона вече бяха купили фискални устройства, коментира Василев. Той уточни, че в тежък финансов период в „Пътнически превози” са отделени средства, за да се купят 50 апарата на средна цена от 300 лева.

„Нашата фирма реши, че така или иначе разходът е направен и започва монтиране на апаратите в автобусите”, посочи Василев. Освен това по думите му в страната действат други нормативни актове, които налагат използването на такива устройства.

Процесът ще бъде плавен и до края на месеца в някои в някои автобуси по междуселищните линии ще има апарати, а в други не, обясни Василев. Той допълни, че пътниците, които тръгват от автогарата в Добрич ще продължат да купуват билетите си от касите, а когато се качват от междинни спирки ще получават билетче от шофьорите чрез фискалните апарати. В новите билети ще се посочва начална и крайна спирка, часът на тръгване, стойността и евентуалните отстъпки.

„Пътнически превози” не предвижда увеличение на цените на билетите, съобщи още Василев. „Времената за нашия бранш са трудни, но въпреки това засега считаме, че обществото няма да може да поеме увеличаване на цените на превозните услуги за масовия градски и междуселищен транспорт”, посочи Василев.

„Пътнически превози” обслужва 7 градски линии в Добрич и градския транспорт в Балчик. Автобуси на фирмата пътуват до почти всички села в региона, а също до Варна, Албена и останалите общинските центрове.
Цената за билет в градския транспорт в Добрич остава 1 лев, а в Балчик 80 стотинки. Пътниците до Варна ще продължат да плащат по 5 лева. За постоянните клиенти остават и абонаментните карти, които значително намаляват разходите за транспорт.

"Пътнически превози" стопанисва и автогарата в Добрич. Преди година там беше обособена нова чакалня с отопление, обновени гишета и достъп за инвалиди.

Старата част на автогарата вероятно ще бъде отдадена под наем. Вече е направен основен ремонт на покрива на помещението, сменена е и дограмата.