Пътищата са проходими, ограничават движението на товарните автомобили
Пътищата са проходими, ограничават движението на товарните автомобили / DarikNews.bg, архив

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването по високопланинските проходи „Ришки", „Републиката", „Предела", „Печинско", „Пампорово", „Рожен", „Обзорски" и „Айтоски".

Преминаващите през "Превала" трябва задължително да са с вериги, а товарните МПС да са без ремаркета и полуремаркета. Ограничено е движение на превозни средства над 12 т през „Петрохан", а над 10 т през „Твърдишки" и „Вратник". „Дюлински" е затворен за тежкотоварни автомобили.

През днешния ден се забранява движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по автомагистралите и някои от първокласните и второкласни пътища от републиканската мрежа. Ограничението важи от 14 до 20 часа.

С цел подобряване безопасността на движение при засиления трафик и увеличаване на пропускателната способност на пътищата, се ограничава движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по всички автомагистрали в страната, с изключение на участъка Харманли - ГКПП "Капитан Андреево" от автомагистрала "Марица".

Тежкотоварните автомобили не могат да се движат и по определени първокласни и второкласни пътища, каза Денислав Пейчев от ситуационния център на Агенция пътна инфраструктура:

„Това са пътят в участъка Ребърково - Ботевград, участъка от Дупница до Кулата; пътя София - Варна, участъка Ябланица - Велико Търново - Шумен; Русе - Велико Търново; Харманли - Пловдив; Дуранкулак - Варна; Варна - Бургас; Симитли - Гоце Делчев; околовръстния път на София - южната дъга; Пловдив - Смолян; Бургас - Царево".

Ограничението не важи за тежкотоварни автомобили, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.