Пуснаха под гаранция обвинен в престъпления на ГКПП Кардам
Пуснаха под гаранция обвинен в престъпления на ГКПП Кардам / Дарик Добрич

Добричкият окръжен съд уважи молбата на 39-годишния Валери Ангелов от София и измени мярката му от "задържане под стража" в "парична гаранция". Той трябва да внесе 5000 лева в срок от пет дни.

Ангелов е обвиняем за подбудителство за нарушаване на служебни задължения по осъществяване на контрола на държавната граница. Той е разследван по досъдебното производство срещу двамата гранични полицаи от ГКПП Кардам, Илия Желязков и Камен Костадинов.

Мярката "задържане под стража" му бе наложена на 30 октомври 2009 г. Днес той и тримата му адвокати поискаха изменение в по-лека с аргумент влошено здравословно състояние, чието лечение е несъвместимо с престоя в следствения арест. Те се аргументираха, че други обвиняеми по делото търпят по-лека мярка за неотклонение „парична гаранция".

Представителят на Окръжна прокуратура - Добрич посочи, че съществува опасност обвиняемият да се укрие. Той не е посещавал постоянния си адрес от години, а пребивава по хотели. Прокурорът заяви, че според Съдебно-медицинската експертиза задържаният може да провежда лечение в следствения арест. Срещу него се водят други досъдебни производства, а по настоящото са събрани доказателства за извършени от него други престъпления, за които предстои да бъде привлечен като обвиняем.

Добричкият окръжен съд прецени, че не е отпаднало обоснованото предположение Ангелов да е извършил престъплението, за което е привлечен да отговаря. Към момента обаче не са представени други доказателства, освен обясненията на друго задържано лице. Съдът намира, че не е налице опасността той да извърши друго престъпление и аргумент за това е чистото му съдебно минало. Предвид сериозното заболяване на Валери Ангелов съдът реши, че мярката за неотклонение спрямо него би могла да бъде изменена в по-лека - „парична гаранция" в размер на 5000 лева. Определението подлежи на обжалване и протест в 3-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.