Прошко Прошков: Община Добрич пречи на предизборната ни кампания
Прошко Прошков: Община Добрич пречи на предизборната ни кампания / Дарик Добрич

„Движение България на гражданите” е възпрепятствано от община Добрич при провеждане на предизборната си кампания. Това обяви на извънредна пресконференция водачът на добричката листа на партията Прошко Прошков.

Нашата кампания е свързана основно със срещи с хората и агитация на улицата, посочи Прошков. В цялата страна има мобилни групи от доброволци, които разпъват масички с малки шатри, където се провеждат разговори с граждани или се раздават брошури.

В община Добрич обаче срещнахме пречки при провеждане на такава кампания, заяви Прошко Прошков. Той обясни, че преди 8 дни, на 16 април е внесено заявление до кмета за разкриване на 9 информационни пункта в центъра и кварталите на Добрич, на което все още няма писмен отговор. Обяснено било само, че става дума за преместваеми обекти и за да се уважи искането предварително трябва да се приложат снимки, да има одобрена схема от главния архитект на общината и да се плати такса.
Прошко Прошков определи процедурата за една масичка с брошури да се иска схема, одобрена от главния архитект, като „безумна”. Освен това по думите му при приемане на заявлението в графата срок за отговор било посочено „без срок”.
"Това е първата община в България, която не спазва Административно-процесуалния кодекс и не счита, че отговорът на всяко заявление или писмо е максимум 30 дни”, коментира Прошков.

„Примерът е много показателен за начина, по който в България работи демокрацията и се правят избори. След скандалите за подслушване на политически опоненти и бизнесмени, след всичките безобразия в изборния кодекс, които управляващите от ГЕРБ допуснаха, сега се опитват да попречат чрез местната си власт тук в града”, коментира Прошков.
„Невъзможността да се прави политическа агитация ни връща във времена, които си мислехме, че сме загърбили преди 23 години”, каза още водачът на листата на „Движение България на гражданите” и заяви, че в бъдеще като народен представител  от района той ще изиска проверка на работата на община Добрич. Партията на Меглена Кунева нямала подобни проблеми в останалите общини в региона.