Прокуратурата иска задържане под стража за разследван за подкуп инспектор
Прокуратурата иска задържане под стража за разследван за подкуп инспектор / netinfo

Мярка за неотклонение парична гаранция 1 000 лева получи 50-годишният Живко К. К. от Добрич. Тя бе определена от Окръжен съд Добрич. Мъжът е разследван за две тежки престъпления. Уличен е, че в качеството си на длъжностно лице - здравен инспектор в РИОКОЗ - Добрич, е поискал и приел на два пъти подкуп от свой съгражданин, за да не му състави актове за административно нарушение. Първия път, на 23 април т.г, той е взел 40 лева, а втория, на 4 май т.г., е получил 200 лева.

Живко К. е бил заловен на местопрестъплението с белязани банкноти. Окръжна прокуратура - Добрич има данни, че през 1999 г. срещу него е било водено подобно досъдебно производство. За всяко от тези престъпления Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода за срок до 6 години и глоба до 5 000 лева.

Добричкият окръжен съд прецени, че от представените доказателства може да се направи обосновано предположение, че Живко К. е извършителят, но няма реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Предвид това не му наложи мярка за неотклонение задържане под стража.

Той има висше образование, женен е, работи. Не е осъждан, има добри характеристични данни и срещу него не се водят други наказателни производства, има постоянен адрес. Направил е самопризнания и до този момент не е пречил на провежданото срещу него разследване.

Определението на Добричкия окръжен съд е протестирано от Окръжната прокуратура пред Апелативен съд - Варна, с искане то да бъде отменено и Живко К. да бъде задържан под стража.