Природозащитници се жалват в Брюксел заради Калиакра
Природозащитници се жалват в Брюксел заради Калиакра / netinfo
Българското дружество за защита на птиците е внесло официална жалба до Европейската комисия във връзка с проектите за ветроенергийни паркове и строителство в района на Калиакра.

Това е втора жалба на БДЗП по повод безобразията, извършвани в Натура – зоните у нас, информират от сайта на дружеството. Жалбата е подкрепена от още 12 организации и граждански сдружения от коалиция „За да остане природа в България”.

Българските природозащитници описват системни нарушения на три европейски директиви – за птиците, за природните местообитания и за ОВОС.

От БЗДП алармират, че силната концентрация на инвестиционни проекти на Калиакра е на път да доведе до фатални последствия в района. Ветропарковете на Калиакра са основните инвестиции, които жалбата на природозащитниците директно атакува.

„Категоричното ми мнение е, че жалбата на БДЗП е напълно неоснователна” – коментира за Дарик кметът на Каварна Цонко Цонев. Според него проектите за ветроенергийните паркове са минали ОВОС, всички те са обжалвани от природозащитниците и жалбите са отхвърлени от българските съдилища.

„Нос Калиакра и местността Яйлата са защитени територии и там строителство не може да има, а за село Българево, което е на 6 км от нос Калиакра няма забрана за строеж”, информира още Цонев.