Представиха дейността на статистическото бюро пред студенти в Добрич
Представиха дейността на статистическото бюро пред студенти в Добрич / ТСБ-Добрич

2013 година е обявена за Международна година на статистиката. По този повод Териториалното статистическо бюро предвижда редица прояви. Вече е реализирана първата инициатива - среща със студенти от Добруджанския технологичен колеж в Добрич, съобщават от статистическто бюро.

Директорът Неделчо Василев и главният експерт Илга Иванова запознаха младите хора с историята на българската статистика, нейната организация и дейност. Представени са данни от провежданите изследвания за демографското, социалното и икономическо развитие на Добричка област. Разяснени са целите и задачите на Международната година на статистиката и планираните инициативи в региона.

Срещата е преминала под мотото „Статистиката и младите хора“. Студентите са попълнили анонимна анкетна карта за изследване на мнението им за статистиката и степента, в която са се докосвали до статистическата информация.

Анализът на резултатите сочи, че под една или друга форма всички участници  са чували статистически данни, основно за страната и Добричкия регион. Над 58% от анкетираните използват статистически данни при необходимост, като основен източник на такава информация са националните и регионалните медии.

Най-голям интерес предизвикват статистиката за безработицата, доходите, разходите и инфлацията. На въпрос: „Според Вас какво следва да се предприеме, за да стане статистическата информация по-достъпна и полезна“, посоченият отговор е: „Да има по голяма информираност на обществото”.