Позволиха на 31-годишен, карал без книжка, да се прибере у дома
Позволиха на 31-годишен, карал без книжка, да се прибере у дома / Дарик Добрич

Добричкият окръжен съд измени в домашен арест мярката задържане под стража на 31-годишния Недко М. от село Ломница, община Добричка. Той е обвинен в шофиране без свидетелство за управление на МПС. Заловен е в селото си да кара лек автомобил Ауди на 11 декември т.г., докато е бил в сила едногодишния срок от наказание от 12 март 2010-а за същото нарушение. Същия ден срещу него е образувано бързо производство, а на 14 декември Районен съд - Добрич, го е задържал под стража. Недко М. обжалва пред въззивния съд този акт.

Представителят на Окръжна прокуратура - Добрич пледира той да остане в Следствения арест. Престъплението, за което е привлечен да отговаря, се наказва с лишаване от свобода. Мъжът има 13 осъждания, две от тях за същото нарушение. Адвокатът поиска домашен арест, посочвайки, че деянието не представлява тежко престъпление. Недко М. винаги си признавал извършеното и съдействал на органите на реда. Той има основно образование, безработен е, има 7-годишно дете, за което се грижи, тъй като майката работи в чужбина.

Добричкият окръжен съд взе предвид становищата на страните и установи, че Недко М. е осъждан само за леки престъпления. Първите 7 деяния, за които е бил наказан с глоба и условни присъди, са извършени в периода 2001-2002 г.. След това са му налагани наказания пробация за кражба на ток и използване на чужди контролни табели. През 2010 г. е осъждан за кражба на дърва и за шофиране без книжка. Повечето му дела са приключили със споразумения с прокуратура и е получавал наказания пробация.

Определението на Добричкия окръжен съд не подлежи на обжалване и протест.