Потвърдиха присъда срещу британски гражданин
Потвърдиха присъда срещу британски гражданин / Дарик Добрич

Окръжен съд – Добрич потвърди постановената от районния съд в Ген. Тошево присъда на 56-годишния британски гражданин Джон Б. Ботъмли. Първоинстнационният съд му е наложил глоба в размер на 1000 лв., както го е осъдил да плати и 1000 лв. обезщетение по гражданския иск на добричлия и разноските му по делото.

Присъдата бе обжалвана от Ботъмли пред въззивния съд с искане тя да бъде отменена и той да бъде оправдан.

Тъжителят е пенсионер от Добрич, който притежава имот в с. Красен. Двамата с подсъдимия били в конфликтни отношения след инцидент, в резултат на който Ботъмли твердял, че добричлията дължи пари на негов приятел британец.

Подсъдимият е британски гражданин, който живее в с. Изворово, община Ген. Тошево. На 02.08.2011 г., заедно със свой приятел британец, той спрял автомобила си пред двора на къщата на добричлията в с. Красен. Ботъмли влязъл в двора, а на врата му имало провесени две вериги, с които връзвал кучетата си. Той започнал да иска с висок и заплашителен тон пари от стопанина, който работел в двора, и да го кара да излезе навън за разговор с другия британец. Добричлията отказал да даде пари и да отиде да разговаря. Това разгневило посетителя, той взел подпряна в двора лопата и ударил стопанина по гърба. Последвало стълкновение между двамата и британският гражданин успял да събори добричлията на земята, нанасяйки му удари. Свалил едната верига от врата си и започнал да го удря с нея по гърба. Съпругата на пострадалия видяла случващото се и започнала да вика силно. Британецът я чул, видял, че стопанинът е на земята и не оказва съпротива, върнал се в автомобила си и си заминал. За инцидента били уведомени органите на реда. В хода на съдебното производство пред районния съд била допусната съдебно-медицинска експертиза, която установила, че пострадалият е получил ожулване, оток и разкъсно-контузна рана на меки черепни обвивки, кръвонасядане и ожулване на ляв лакет, дясно рамо дясна лакетна ямка и под лява ребрена дъга.

Съдът счита за неоснователни доводите на Ботъмли, че единствено се е защитавал от нападението на добричлията. Констатира се  липса на доказателства да е бил нападнат или провокиран с насилие или с тежка обида.

Решението на Окръжен съд – Добрич, не подлежи на обжалване и протест.