/ / iStock/Getty Images
Нови два случая на АЧС при диви прасета са потвърдени в област Добрич, стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия.

„До 6 септември т.г. на територията на Румъния има регистрирани нови 34 случая на заболяването. Има два нови регистрирани случая в България - на територията на Държавно ловно стопанство Тервел и на територията на област Велико Търново. Касае се за диви прасета. На територията на ДЛС Тервел са отстреляни 4 диви прасета, изпратени са проби, като при две от тях резултатите са положителни“, заяви шефът на ОДБХ Добрич д-р Борислав Каменов.

До края на седмицата всички стопани, отглеждали прасета в заден двор ще получат определения размер финансова помощ, информира още д-р Каменов.
 
„Утре ще приключим с плащанията на стопани на територията на община Добричка – останаха 150 души, и в четвъртък и петък ще се изплатят парите на стопаните на територията на община Генерал Тошево. Миналата седмица информирахме, че има подадени 1120 заявления от всички общини в областта. След прецизиране и проверка окончателният брой на хората, които ще получат финансова подкрепа в област Добрич, е 1108“, добави д-р Каменов.