Посолството на Турция у нас подкрепя проекта за Военното гробище
Посолството на Турция у нас подкрепя проекта за Военното гробище / Община Добрич

Посолството на Турция у нас подкрепя проекта за реставрация на Военното гробище в Добрич. Това е станало ясно при посещението на турския посланик Н.Пр.Сюлейман Гьокче в Добрич, съобщават от пресслужбата на общината. Дипломатът е изразил подкрепата на турското посолство за проекта в разговор с кмета Детелина Николова.

Турският посланик е проявил интерес към проекта и дейностите, които се предвиждат за неговото реализиране. Кметът Николова е запознала госта с намеренията на общината за реставрация на най-голямото Военно гробище у нас, в което са погребани над 3000 воини от седем националности (българи, руси, румънци, германци, турци, сърби и евреи) и четири вероизповедания. Николова е уверила турския дипломат, че община Добрич полага много грижи и се стреми непрекъснато да популяризира историческия обект като един от знаковите на територията на цяла България.

Н. Пр. Сюлейман Гьокче е представил своята визита като опознавателна с цел да се срещне с местните власти в Добрич и да се потърсят възможности за бъдещо икономическо сътрудничество между Турция и региона. В рамките на срещата е представен икономическия профил на Добрич  и партньорството с турския град Къркларели, което датира от 1993 г., когато между двата града е подписан Договор за сътрудничество.

В рамките на визитата си в Добрич посланикът на Република Турция Н.Пр. Сюлейман Гьокче се срещна и с областния управител Недко Марчев, и неговия заместник Исмет Абил. Дипломатът е заявил своята ангажираност да работи за положителното развитие на икономиката в целия Североизточен район в България, събщават от пресслужбата на областна администрация. Турският посланик е подчертал, че сега стокообменът между България и Турция е 2 млрд. евро, а за сравнение между Турция и Румъния - 5 милиарда. По думите му активните турски фирми в България са 1400, а в Румъния - над 7000.

Коментирана е и новата авиолиния Истанбул - Варна, която ще бъде открита утре /30 май/ на летище Варна. Дипломатът е пояснил, че това ще бъде 254-та дестинация за турските авиолинии и тя категорично ще стимулира развитието на отношенията между България и Турция в много области като туризма, търговската и културната сфера.

Посолството на Турция у нас подкрепя проекта за Военното гробище
netinfo