Поредно дело между Софийски университет и  балчишка фирма
Поредно дело между Софийски университет и балчишка фирма / Sofia Photo Agency, архив

Гражданско дело, образувано по искова молба на Софийски университет "Св. Климент Охридски" срещу  ЕТ"Фалко-Анка Господинова" е насрочено за разглеждане в Районен съд - Балчик на 22 май.

Висшето училище настоява фирмата да освободи и да му предаде заемана от нея площ от 20 кв. м. пред западната фасада на бившия Дворец на румънската кралица в Балчик. Университетът уточнява, че с министерско решение от април 2011 г . е получил за управление поземлен имот с площ 183 488 кв. м. – публична държавна собственост в Балчик.

Фирмата намира исковата молба за неоснователна. В отговор до съда едноличният търговец посочва, че упражнява търговска дейност в Павилион за сувенири по силата на договор за наем, сключен на 1 април 2011 г. с ДКИ "КЦ Двореца" за срок от 5 години. Павилионът заема част от сградата и площ пред нея. Ответникът акцентира, че с решението на Министерския съвет на СУ „Св. Кл. Охридски” се предоставя само управлението на поземления имот, без влизащите в него сгради. Според  едноличния търговец правото да управлява сградите в поземления имот е останало в културен институт "Двореца", с когото е сключен договорът му за наем. Като ползващ сградата едноличният търговец имал право на прилежаща площ на земята около нея.