/ Фейсбук
За пореден път граждани сигнализират за хвърлени в езерото в градския парк кошчета за смет. В социалните мрежи са публикувани снимки на вандалската проява от тази сутрин.

В езерото са се озовали няколко кошчета. Според мненията на гражданите, споделени в публикацията, трябва Общината да изисква повече от охранителната фирма. Други обаче не са съгласни, че отговорността е на ведомствата, те смятат, че семействата трябва да възпитават децата си на гражданско отношение.
 
Освен дискусията в групата, този път гражданите са се обединили около идеята да подадат сигнал за случая в Община Добрич, като поставят въпросите, които ги вълнуват, свързани с опазването на собствеността. Сигналът е подаден веднага от един от потребителите, съобщава самият той в групата.
 
По думите на зам.-кмета Елка Димова това е поредната вандалска проява в градския парк, като преди в езерото са събаряни дори големи контейнери за отпадъци. Тя смята, че частната фирма, която охранява, не е в състояние да опази имуществото от недобросъвестни граждани.

14 души патрулират по двойки в парка денонощно, съобщи за Дарик Елка Димова. Тя каза още, че се е случвало от фирмата да поемат разходите по възстановяване на повредено от вандали имущество.
 
Димова смята, че видеонаблюдението също не би дало силен ефект, защото извършителите ще бъдат неразпознаваеми или в случай, че бъдат заловени, ще им бъдат наложени недостатъчно ефективни мерки за наказание.

Тя посочи за пример случай с изпочупени от младежи прозорци на детска градина в Добрич, при който полицията е заловила виновните, след което те са били мъмрени в Детска педагогическа стая.
 
Елка Димова припомни, че същият проблем има и със спирките на градския транспорт, които са облицовани с красиви брандирани плоскости, които са доста скъпи. Те биват чупени системно и се подменят от Общината с пари от бюджета.

„Сякаш този вандализъм е някакъв спорт“, споделя Димова, „виждаме на камерите как някой говори по телефона, ядосва се и счупва спирката с ритник, дори ако не се разбие стъклото от един удар, рита повторно“.