Полицаи заловиха знакова фигура в телефонните измами
Полицаи заловиха знакова фигура в телефонните измами / DarikNews.bg, архив

Криминално проявеният Николай А., на 43 години от с.Писанец, община Ветово, Русенско - знакова фигура по линия на „телефонните измами”, е задържан при полицейска операция, съобщиха от ОД на МВР-Добрич. В акцията са участвали служители на РУ МВР Генерал Тошево, ОД МВР Добрич, ОД МВР Разград и ОД МВР Русе.

Престъпникът е задържан, след като успял да измами 68-годишна жена от Генерал Тошево.

На 24 януари около 15.00 ч. на домашния телефон на жената се обадил мъж, представящ се за Бонев от криминална полиция. Според добре познатата схема, той казал, че се провежда акция за залавяне на телефонни измамници и е необходимо нейното съдействие. Малко по-късно жената оставила сумата от 12 450 лева, 100 евро, 50 английски лири и 19 грама златни накити пред входа на жилището си.

Незабавно са предприети оперативно-издирвателни мероприятия. Извършителят на деянието е бил засечен и задържан в района на централата жп гара в Русе. Установено е, че той е съпричастен към извършена втора телефонна измама в град Генерал Тошево на 25 януари, при която 70-годишен мъж е предал сумата от 300 лева за капаро за радиатори.

Златните накити и парите в лева, евро и английски лири са установени и иззети. С прокурорско постановление мярката на Николай А. за задържане е удължена на 72 часа. Внесено е искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Работата по установяване и документиране на цялостната престъпна дейност продължава.