Работен момент от обучението на служителите от ОДМВР - Силистра
Работен момент от обучението на служителите от ОДМВР - Силистра / ОДМВР - Силистра
Обучение по въпроси, свързани с насилието на честта, бе проведено с близо 40 служители на ОДМВР-Силистра, съобщиха от дирекцията.

Представители на фондация „Джендър проект в България” представиха тематиката пред служители на криминална и охранителна полиция, инспектори от детските педагогически стаи и разследващи полицаи от районните управления в Силистра, Дулово и Тутракан.

В партньорство с организации от няколко европейски страни фондацията реализира проект „Посланици на добра воля срещу насилието на честта”, в който участва и полицията на град Валенсия, Кралство Испания.

Целта на проведеното обучение бе полицейските служители да придобият необходимите умения за превенция, идентификация, оценка и комуникиране на новите форми на насилие срещу жените.

В обучителната програма бяха застъпени теми за европейските и общите правила за насилието, насилствения брак и т.нар. „престъпленията на честта”. Представен бе Наръчник за въздействие в помощ на жените – жертви или тези в ситуация на риск.  

В рамките на формата полицейските служители представиха и дискутираха с лекторите конкретни случаи и различни форми на насилие от професионалната си практика. С тях бе обсъдена възможността да се присъединят към изграждащата се транснационална мрежа „Посланици на честта”, включваща организации и индивидуални членове от цяла Европа.

Действията за справяне с формите на насилие са постоянен елемент от обучението на полицейските служители на ОДМВР-Силистра, информират още от дирекцията. От началото на 2017 г. са издадени 29 заповеди за защита по Закона за защита от домашно насилие, а през изминалата 2016 г. тези заповеди са 26.