Двореца в Балчик е домакин на изложбата "Съкровищата на Земята"
Двореца в Балчик е домакин на изложбата "Съкровищата на Земята" / ДКЦ "Двореца" - Балчик
Колекцията е от фондовете на Националния музей "Земята и хората"
По покана на Културен център „Двореца“ в Балчик гостува Националният музей “Земята и хората” със специално подбрана от фондовете колекция скъпоценни и декоративни камъни под надслов „Съкровищата на Земята“. 

Националният музей „Земята и хората” - София е музей на минералното царство с богати и добре комплектовани фондове с над 37000 музейни единици. Съхранява и показва една от двете колекции „Гигантски кристали” -  най-богатата систематична колекция на Балканите, включваща 1613 минерални вида, най-пълната колекция от български минерали /309 вида/, регионални и научни монографични колекции от знаменити световни находища. 

Особено място в минералния свят имат скъпоценните камъни, наричани „аристократи“ на минералното царство. Красота, дълговечност, рядкост - това са трите главни достойнства на скъпоценните камъни. 

Изложбата „Съкровищата на Земята“ включва 100 минерални образци, сред които диамант от ЮАР, рубин и сапфир от Русия,
гошенит от знаменити находища в Бразилия, Русия, България, топаз от находище Волин в Украйна,  скаполит и диаспор, чиято стойност може да се доближи до тази на диамантите.

Особен акцент в експозицията е нефритена катарама, открита от екип на доц. д-р Бони Петрунова при археологическите разкопки на некропол от XIV век на нос Калиакра.
 
Официалното откриване на изложбата е от 18.00 часа в галерия "Тунела" в "Двореца" - Балчик.