Погват нелегалните таксита по линиите на градския транспорт
Погват нелегалните таксита по линиите на градския транспорт / DariNews

Подготвя се акция срещу нелегалните таксита, които карат на цената на едно билетче и така привличат пътниците на градския транспорт, съобщи  началникът на областния отдел „Контролна дейност - ДАИ" Стефан Милев. В момента се изготвя график за проверките, които ще започнат в началото на август и ще се извършват съвместно с общината.

И сега контролът по пътищата е завишен, но въпреки това има недобросъвестни водачи, които извършват нерегламентирана дейност, каза Милев. 

С началото на жътвената кампания служителите на ДАИ засилват контрола на товарните превози, съобщи още Милев. Основно ще се следи за спазване на изискванията при превоз на зърно. 

Междувременно областният отдел „Контролна дейност -ДАИ" започна проверка на автогарите в региона. Проверката е разпоредена от министъра на транспорта Александър Цветков и обхваща цялата страна.

На  територията на Добричка област ще бъдат проверени общо 7 автогари-в Добрич, Каварна, Балчик, Шабла, Генерал Тошево, Тервел и Албена. 

Според изискванията те трябва да разполагат с гишета за продажба на билети, чакалня с места за сядане на пътници, тоалетна. Необходимо е още секторите за тръгване на автобусите да бъдат оборудвани с навеси, да има поставени разписания, списъци с обслужваните линии, информация за цените на билетите и работното време.

Първоначално за допуснатите нарушения ще се изготвят констативни протоколи, а след края на юли се планира повторна проверка, при която за нарушенията ще се налагат глоби. Управителите на автогарите могат да бъдат санкционирани с глоби от 100 до 1 000 лева, поясни Милев.