Подготвят електронна трудова борса за регион България-Румъния
Подготвят електронна трудова борса за регион България-Румъния / Дарик Добрич

Създаване на електронна трудова борса за стимулиране на алтернативна заетост в трансграничния регион България-Румъния е целта на проект, по който работи Асоциацията за създаване на Добруджанско аграрно и бизнес училище.

Асоциацията реализира още един проект, по който предстои да бъде издаден   наръчник за устойчиво земеделие. Той ще предлага информация за Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, мерките и приоритетите за подпомагане на земеделските производители в България и Румъния, същност и принципи на биологичното земеделие и правилата за добра земеделска практика, целяща опазването на площите от биогенно замърсяване.

В допълнение предстои издаване и на Сборник с научни публикации, където водещи експерти в областта на селското стопанство и туризма, ще представят новите тенденции за развитие на селските райони с осигуряваме на тяхната устойчивост и възможности за развитие.

В изпълнението на проекта са заложени и серия от обучения и информационни срещи за земеделски производители и други заинтересовани страни, чиято цел ще е да запознаят и обучат земеделските производители в четири основни направления - биологично земеделие, намаляване на биогенното замърсяване на водите, производство на енергия от земеделска продукция и развитие на еко и селски туризъм - за които  могат да ползват финансова подкрепа по различни направления в рамките на програмите за финансиране на Европейския съюз.