Плодовете и зеленчуците и техните лечебни действия
Плодовете и зеленчуците и техните лечебни действия / © Thinkstock/Getty Images

 

Балансираното меню, богато на цветни плодове и зеленчуци, допринася за здраво тяло и здравословно тегло. Плодовете и зеленчуците съдържат уникални съставки, които помагат предотвратяването на редица хронични заболявания. Консумацията на плодове и зеленчуци, като част от цялостната здравословна диета, може да намали риска от развитие на инсулт, исхемична болест на сърцето и диабет.

Антиоксидантите и фибрите в плодовете и зеленчуците, могат да предотвратят редица болести. Фибрите играят важна роля за подобряването на храносмилателната система, а също допринасят за понижаването на нивата на холестерола в кръвта. Яденето на плодове и зеленчуци помага на организма ни да си набави нужния калий, който помага за регулиране на кръвното налягане и намалява риска от камъни в бъбреците.

Витамин A, се намира в много оранжеви зеленчуци и плодове. Той е отговорен за зрението ни. Витамин С, в плодовете и някои зеленчуци, поддържа имунитета на организма ни. Плодовете и зеленчуците също са източник на фолиева киселина и витамин Б, който е от съществено значение за функцията на червените кръвни клетки. Съвкупността от тези елементи, заедно с минералите изграждат правилното функциониране на нашите органи. Ето защо е важно да подсигурим големи количества и да енергизираме тялото, така че то да бъде силно и със изградена защита за студените зимни месеци, когато сме най-податливи на грипове.

Освен за подобряване на имунитета ни, плодовете и зеленчуците като начин на хранене са подходящи и за пречистване и контрол на теглото. Причината? Ниското съдържание на калории. Те съдържат големи количества вода и фибри, които освен полезни ни помагат да се чувстваме сити. Смяната на по-високо калорични храни, като чипс, бонбони и рафинирани въглехидрати, с по-ниско калоричните - зеленчуци и плодове, може да ни помогне да намалим калориите, като по този начин да помогнем метаболизма си, а вследствие на това да загубим някое друго излишно кило.

foodpanda ви съветва, яжте много плодове и зеленчуци, за да подготвите тялото си за борбата срещу зимните грипове.