Писателят Георги Мишев ще бъде удостоен с националната награда „Йордан Йовков”
Писателят Георги Мишев ще бъде удостоен с националната награда „Йордан Йовков” / fakel.bg

Писателят Георги Мишев ще бъде удостоен с националната литературна награда „Йордан Йовков”, реши Общинският съвет на Добрич.

Георги Мишев е белетрист, сценарист и редактор. Автор е на сборниците с разкази "Преброяване на дивите зайци", "Осъмски разкази", "Адамити", "Добре облечени мъже" и други, на много повести, сред които "Матриархат" и "Вилна зона", на романите "Дами канят", "Дунав мост", "Патриархат", на мемоарната книга "Мир на праха ни", на книги за деца и сценарии за филми. Той е носител на много международни награди от престижни кинофестивали, на наградата за литература на СУ "Св. Климент Охридски" и на други национални награди за литература.

Наградата ще бъде връчена за десети път по време на Националните литературни празници "Йордан Йовков", посветени на 135 години от рождението на класика на българската литература.

Община Добрич ще връчи и отличие за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство. С него ще бъде удостоена д-р Кремена Митева - главен уредник на къщата-музей с дом-паметник "Йордан Йовков"  и изследовател на творчеството на световно известния български белетрист. Тя е автор на научни статии, на книгата "Повестта „Жетварят на Йордан Йовков" – литературни  и културни диалози", съставител е на двутомника "Йордан Йовков".

Националната литературна награда на името на Йордан Йовков е учредена от община Добрич през 1970 г. и се присъжда приживе на български автори за значителни художествени постижения в съвременната българска литература в духа на Йовковата литературна традиция. Наградата се връчва на пет години, а материален израз на отличието са плакет, грамота и парична сума от 2000 лева. Сред досегашните носители на наградата са Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Ивайло Петров, Николай Хайтов, Марко Семов, Антон Дончев.

Тази година освен Георги Мишев за носители на националната литературна награда  бяха номинирани още 9  автори  -  Георги Балабанов, Здравка Евтимова, проф. дфн Иван Сарандев, Иванка Денева, Красимир Бачков, Неда Антонова, Никола Радев, Рада Въртунинска, проф. дфн Симеон Янев. Две бяха номинациите за отличието за принос в  научното изследване на Йовковото литературно наследство  -  Кремена Митева и проф. дфн Милена Кирова.