Отварят детска градина за социално слаби
Отварят детска градина за социално слаби / Дарик Добрич, архив

Детска градина за социално слаби деца ще отвори врати в Добрич. Тя е създадена от Фондация "Ръка за помощ" по проект "Превенция чрез ранно образование", който се финансира от Фондация "Тръст за социална алтернатива". Проектът е насочен към решаване на проблема с отпадането от училище в ранна възраст на деца от етническите малцинства.

34 деца на възраст между 4 и 6 години ще се обучават в детската градина. За услугата са предоставени три помещения в бившето училище "Отец Паисий", две от които са занимални, а третото - офис за служителите на фондацията. Децата ще се обучават в две групи за предучилищна подготовка, както по програма одобрена от МОН, така и по метода на Монтесори.

В проекта широко е заложено ангажиране на родителите в образователното развитие на техните деца чрез организиране на арт ателиета, домашни посещения и подпомагане записването на децата в общообразователни училища. В края на едногодишния период на обучение децата ще са получили необходимата педагогическа и социална подготовка и подкрепа, така че да се постигне успешна адаптация в училищата, казват още от фондацията.

Проектът е с продължителност 12 месеца. Официалното откриване на градината е в 11.00 часа.