/ Областна администрация-Добрич
Заседание проведе Областна епизоотична комисия в Добрич. То бе свикано заради регистрирания случай на заболяване от Африканска чума по свинете в заден двор в  никополското село Жернов, област Плевен.

Привеждат Област Русе в повишена епизоотична готовност

В Добричко от 3 юли всички обекти са предупредени да не се допуска движение на прасета без документи. Съвместно с представител на Изпълнителната агенция по горите от столицата е извършен обход на оградата по протежение на границата с Румъния - от Кайнарджа, област Силистра, до Дуранкулак.

28 са евтаназираните прасета в Никополско във връзка с африканската чума по свинете

Навсякъде оградата е в добро състояние, няма пробиви.
Единствено в близост до крушарското село Лозница в ниска част има образуван нанос. Огледът не е установил следи от диви прасета, докладва д-р Каменов от ОДБХ.

До 9 юли ще се проведат заседания на общинските епизоотични комисии. Общините Тервел и град Добрич трябва да определят и посочат терени за загробване на животни при възникване на огнище на болестта.

БАБХ потвърди второ огнище на Африканска чума при домашните свине

Разпоредено е да продължи спазването на мерките за биосигурност в
обектите, отглеждащи свине. На територията на двата контролно-пропускателни пункта с Румъния-Кардам и Дуранкулак, продължава дезинфекцията на МПС-та, като зареждането с препарат на ваните ще се прави вече четири пъти седмично.

Д-р Каменов препоръча още стопаните да съхраняват 60 дни слама или сено, преди да ги ползват за постелка на животните. В понеделник в Министерството на земеделието храните и горите ще се проведе работна среща във връзка с усложнената епизоотична обстановка, в която ще участват заместник областните управители Живко Желязков и Красимир Николов.