/ Thinkstockphotos
Спешни мерки за неразпространение на болестта африканска чума по дивите свине ще бъдат обсъдени на днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Силистра. То ще започне в 13.00 часа и на него ще се разискват действията на различните служби  във връзка с  открития глиган край силистренското  село Кайнарджа.  

Първи случай на африканска чума по дива свиня в България

По информация на  БАБХ животното е било открито на оградата, която опасва сухопътната граница с Румъния. Взетите проби от глигана са потвърдили наличие на африканска чума по свинете. Целта на днешното заседание е да се обсъдят мерките и да се координират действията на различните служби за овладяване на заразата. Животното е унищожено, направена е дезинфекция, уверяват от БАБХ.

БАБХ към стопаните: Спазвайте изискванията за биосигурност

В района на Кайнарджа започват клинични изследвания за заразата и при домашни свине. Предстои допълнително разширяване на епизоотологичното проучване, както и посещение на място на експерти от

Стопани ще получат 70 лв. помощ за превантивно заклани свине

Централното управление на БАБХ. Това е вторият потвърден случай на африканска чума по свинете у нас. Първият случай бе при домашни прасета в провадийското село Тутраканци. Девет са европейските държави, в които заразата се разпространява към момента. Най-драматична е ситуацията в Румъния, където са констатирани над 1000 огнища на чумата.