Откриват официално новата експозиция за Йовков на 21 ноември
Откриват официално новата експозиция за Йовков на 21 ноември / Дарик Добрич

Напълно обновената експозиция в Дом-паметник „Йордан Йовков” бе представена пред журналисти от главния уредник д-р Кремена Митева и Костадин Костадинов – директор на Регионалния исторически музей. Домът бе реконструиран в рамките на проекта „Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация”, заедно с още четири културни института. Официалното откриване ще се състои на 21 ноември, когато се отбелязва годишнината от рождението на писателя.

Дом-паметник „Йордан Йовков” е недвижима културна ценност с национално значение и благодарение на него бе спечелен проектът на стойност 3,6 млн.лева. Експозицията не е била актуализирана от откриването на сградата през 1980 година, когато са чествани 100 години от рождението на Йовков, припомни Кремена Митева.

Изложбата представя архив, събиран от 70-те години насам от поколения уредници и е плод на дългогодишни колективни усилия, заяви Митева. Тя посочи имената на Анка Пенева, Денка Тинева, Маринела Паскалева, Йорданка Славова, Радка Стефанова. Акцентът на експозицията е поставен върху творчеството на Йовков. Избирани са първи издания книги, творби с автографи, документи, които го показват от всички страни, като фигура, която си изгражда свой собствен творчески свят.

„Целта ни беше да се доближим до съвременните културни атракции и Добрич да стане част от културно-историческия туризъм”, каза още Кремена Митева.

Откриват официално новата експозиция за Йовков на 21 ноември
netinfo

Интерес у посетителите ще предизвикат три възстановки. Първата е кабинетът на писателя в София, който е разположен в центъра на експозицията. Впечатление прави възстановка на военен окоп от началото на 20 век, тъй като Йовков е участвал в трите войни от това време – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна. Представени са и Йовковите персонажи, превъплътени в различни театрални постановки.

Откриват официално новата експозиция за Йовков на 21 ноември
netinfo

Съчетанието между традиционно и модерно се показва чрез три стари пишещи машини, експонирани в близост до три модерни компютъра – като сблъсък на поколенческите модели на писане.

Откриват официално новата експозиция за Йовков на 21 ноември
netinfo