/ Дарик Добрич, архив
Художникът Николай Тодоров ще подреди своята пета самостоятелна изложба в Добрич. Тя е наречена „Тайнство“ и ще се открие на 27 юни, от 17.30 часа в Художествената галерия. В нея той представя 14 живописни платна, изпълнени с негова авторска техника.

Дните на руската култура в Добрич ще преминат с изложба и концерт

В последните години творческите открития на автора са свързани с историята, в търсене на архетипа, на корените, на първичните знаци. Те го отвеждат към шумерските клинописи и други по-древни символи и знаци : първичните резки, спиралата, лабиринта, концентричните кръгове. "Постепенно достигнах и до древните изчистени знаци и рисунки в пещерата Магура", споделя Тодоров.

"Те са космогонични и представляват цяла енциклопедия. В тях е вложена много енергия и космически разум, вследствие на което въздействието им е потресаващо. Това са първообразите на египетските йероглифи и по-късно на знаците от глаголицата, като са силно изчистени откъм графично изображение"

Ученици редят изложба по проект "Големите майстори и малките художници"

В предстоящата изложба ще се представят композиции, в които знаците са поставени в друга структура, така че звучат по един по-различен и специфичен начин. Художникът признава, че се учи от природата, камъка, скалите и създава произведения, които са релефни, подчертано материални, с тежест, и в същото време имат едно специфично излъчване.

„Тайнство“ е тридесетата самостоятелна изложба на Николай Тодоров. Той работи в областта на живописта, рисунката, колажа, монументалните изкуства. Негови творби се намират в Националната художествена галерия, СГХГ, ХГ-Добрич, ХГ “Борис Георгиев“-Варна, Занко Aшрам в гр. Табарц - Германия, музеят „Белльо Пинейро - Ел Ферол - Испания, компанията "Кока-Кола", американският президент Бил Клинтън; и много частни колекции в България и чужбина: Испания, Швеция, Франция, Германия, Македония, Шотландия, Русия, Румъния,Казахстан, Индия и САЩ. Участник е в много групови изложби, пленери и биеналета. Член е на Съюза на българските художници.