Отбелязваме Международния ден срещу употребата на наркотици
Отбелязваме Международния ден срещу употребата на наркотици / Дарик Нюз - архив

26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. Датата е приета на Общото събрание на ООН през 1987 г. и изразява решителността на всички страни-членки да засилят действията и сътрудничеството си за постигане на свят без наркотици.

Най-масово употребяваното наркотично вещество в България е канабисът и по-конкретно - марихуаната. Най-„проспериращото” наркотично вещество на пазара в България е амфетаминът.

По данни на Националния фокусен център за наркотици и наркомании у нас, в България най-проблемното вещество е хероинът ежду 20 000 и 30 000 са употребяващите хероин в България). Броят на проблемно употребяващите хероин продължава да се увеличава, макар и с по-умерени темпове, отколкото в средата на 90-те години. Сега вероятното годишно увеличение е в рамките на 2-3000 души за страната. Леко се увеличава присъствието на канабиса като съпътстващо на основното вещество (най-вече хероин) при търсещите лечение. България е на пето място сред страните от Европейския съюз с 42 на сто смъртност на наркозависими до 25 годишна възраст.

Проблемите с употребата на наркотични вещества навлизат и сред различните етнически групи в България - преди всичко в ромската общност. Забелязва се увеличение на ромите, търсещи лечение. През 2003 г. 7,5 % от потърсилите лечение по наркоманен проблем в София са били от ромски произход – три години по-рано този дял е бил 6,7 %.

Редовната употреба на наркотици води до трайни последици за здравето. Сред тях са рискът от увреждане на жизненоважни органи и системи, свръхдоза или инцидент, заразяване и развитие на инфекции и силна физическа зависимост. Още по-тежки могат да бъдат пораженията върху психиката!

Хората, зависими към наркотиците, имат трудности в осъществяването на нормално общуване, поведението им е насочено преди всичко към набавяне на веществото, нараняват близките си, губят приятелите и работата си.

Психо-активните вещества оказват въздействие върху централната нервна система, те могат да възбуждат и успокояват, да променят настроението, възприятията и мисленето. Съществуват много и различни видове наркотични вещества, обединени в отделни групи: амфетамини, екстази, инхаланти, кокаин, канабис, психоактивни медикаменти, халюциногени, хероин. Така наречените дизайнерски наркотици са вещества, създадени чрез модифициране на съществуваща химическа структура с цел заобикаляне на мерките за контрол на наркотиците и засилване на ефекта на веществото. Създадените нови субстанции са извън списъка на забранените вещества и по силата на това, стават законна дрога. Тези вещества се продават законно в интернет и в различни магазини.

Независимо от голямото разнообразие на психоактивни вещества, всички те притежават способността да въздействат на определени участъци в мозъка. Тези въздействия обхващат всички емоционални, мисловни и поведенчески аспекти от нашия живот, които субективно възприемаме като жажда, глад, страх, тревожност, гняв, нежност, любов и т.н. Най-общо казано, чрез промяната на мозъчните функции след приемане на психоактивно вещество човекът очаква онези въздействия, които се усещат като удоволствено преживяване и преживяване на „възнаграждение”. Това е и основната причина поради която толкова много хора продължават употребата на психоактивни вещества.

Законът наказва производството, преработването, придобиването, притежанието и разпространението на наркотични вещества. Дори да имате у себе си минимално количество от забранено вещество, рискувате да получите присъда лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 2 000 до 10 000 лева. В случаите на разпространение присъдите са по-високи.

КАК ДА  ПОМОГНЕМ?

Ако Вие сте свидетели на свръхдоза или сте употребили наркотици, алкохол и се чувствате зле, обадете се веднага на телефон 112.

Консултация и съвет по всички въпроси, свързани с наркотиците и алкохола, можете да получите на анонимната и безплатна национална телефонна линия на Националния център по наркомании: 0800 133 22 – от понеделник до петък, от 14.00 до 17.00 часа.