Отбелязваме Деня за възпоменание на жертвите на катастрофи
Отбелязваме Деня за възпоменание на жертвите на катастрофи / Дарик Добрич, архив

За поредна година, в третата неделя на ноември, ще бъде отбелязан Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия и ще бъде почетена паметта на хиляди хора, загинали по пътищата на България. Със свое обръщение областният управител Недко Марчев призовава добричлии на 17 ноември да запалят свещ пред Оброчния кръст в храм „Св. Троица“, където от 11 часа ще бъде отслужена заупокойна литургия и панихида в памет на загиналите в пътни инциденти.

„Нека в Деня за възпоменание си спомним за тези, които не са вече между нас, за техните близки, които продължават да страдат и да запалим свещица в памет на загиналите. Всички ние - участници в движението, институции и организации, нека бъдем наистина отговорни пред поколенията и да работим за недопускане на безсмислените нещастия и пътни злополуки! Голяма част от тях са предсказуеми и могат да бъдат предотвратени. Необходимо е само с повече толерантност, предвидливост, воля и внимание да обединим усилията си за постигане на реална култура в движението и да направим нашите пътища по-безопасни за всички”, казва в обръщението си областният управител.

Всяка година по пътищата на нашата страна при пътнотранспортни произшествия загиват около 1 000 души и над 11 000 биват наранявани, припомнят от РЗИ-Добрич.

Инспекцията планира организиране и провеждане на конкурс на ученици от областта на тема „Безопасност на децата на пътя” и изложба с най-добрите картини в Общински младежки център „Захари Стоянов“ в Добрич.