Дебюси в Двореца
Дебюси в Двореца / netinfo
100-годишнината от смъртта на Клод Дебюси ще бъде отбелязана днес в Двореца - Балчик с концерт флейта и арфа. Музикалната проява започва в 19 часа в Каменната зала. Входът за концерта е свободен.
 
Ашил-Клод Дебюси е композиторът, сочен за един от основоположниците наимпресионизма в музиката. Той е считан за един от най-важните композитори от края на XIX и началото на XX век. Отрича романтизма – водещо течение в музиката преди него.
 
Композиторът отдава предпочитанието си на импресионизма в музиката под силното влияние на литературата. Той се стреми към пълна свобода в творчеството и в живота, отхвърля следването на установените „клишета и шаблони“ и постоянно се стреми към пълната творческа и личностна свобода.

Google отбелязва годишнина от рождението на Клод Дебюси
 
Със своето творчество той тласка развитието на музикалното изкуство по нови пътища. Дебюси е композитор-новатор, разкрил нови изразни средства. Музиката на Дебюси е чисто френско изкуство, за което той е бил наречен „Клод дьо Франс“.
 
Изявените музиканти с богата професионална биография и и дългогодишно сътрудничество Ивона Недева и Анжела Маджарова ще изпълнят “Следобедът на един Фавн”, “Прекрасна вечер”, “Звездна нощ” и други популярни творби на великият френски композитор.
 
Ивона Недева започва изпълнителската си кариера във Варненската филхармония и повче от 20 години е първи флейтист на оркестъра. Многобройни са участията й в майсторските класове на едни от най-великите флейтисти на нашето време  като Филип Бернол, Патрик Галоа и Андраш Адорян. Удостоена е с наградата „Музикант на годината“ в раздел  „ансамбли“ в престижната класация на предаването „Allegro vivace”  на БНР. В последните години изпълнителката се отдава изцяло на камерното музициране и концертира активно в България и Франция.
 
Анжела Маджарова е музикант с международно присъствие, работила е и е гастролирала в страни от петте континента.Била е солист и оркестрант на редица български и чуждестранни оркестри. Арфистката е редовен гост на национални и международни фестивали: „Софийски музикални седмици“,„Варненско лято“, „Harp fest“ – Белград, “Harp Festival” в Рио де Жанейро, „Servantino Festival“ – Мексико и др. Канена  е  за член на жури в международни арфови конкурси. От 2013 г. Анжела  Маджарова е основател и артистичен директор на „Международна лятна академия по арфа“ в България.